Mezinárodní projekt „Záložka do knih spojuje školy“


Určitě znáte ten pocit volnosti či napětí při čtení knihy, kdy se stáváte součástí rozličných příběhů. Při listování knihou se na okamžik přenesete do minulosti či budoucnosti, do pohádky nebo fantazie. Ke čtení knihy potřebujeme nejen svůj koutek, ale i čtenářskou záložku.

 

Díky mezinárodnímu projektu „Záložka do knih spojuje školy“ můžeme již pátým rokem tvořit záložky do knih ve spolupráci se slovenskou Základní školou J. A .Komenského, sídlící ve Velkém Krtíši. Podstatou projektu je podpora dětského čtenářství a navázání kontaktů mezi českými a slovenskými školami. Projekt vyhlásila Knihovna Jiřího Mahena v Brně a Slovenská pedagogická knihovna v Bratislavě.

 

Každým rokem je vyhlášeno jiné téma. Tentokrát jsme ztvárňovali  téma „List za listem – baví mě číst“ . Inspirací  k tvorbě nám byla příroda – listy. V rámci čtenářských dílen, v hodinách výtvarné výchovy nebo ve školní družině žáci 1. a 2. stupně  tvořili záložky opět různými technikami. Děti z druhého stupně si dokonce na záložky vyrobily svůj vlastní papír. Některé ze záložek můžete shlédnout v připravovaném podzimním čísle našeho časopisu Tyláček, ty slovenské pak najdete v čísle zimním.

 

Během měsíce října si s naší partnerskou školou ze Slovenska vyměníme  celkem 120 knižních záložek. Všem žákům, kteří se podíleli na tvorbě záložek, bude odměnou záložka vytvořená slovenskými kamarády.

 

Koordinátorka projektu, Mgr. Eva Hralová