Goistické Kameny v po šesté Písku


O víkendu 16.–17. září hostila Základní Škola J. K. Tyla šestý ročník mezinárodního turnaje v deskové hře go (čti [go], ne [gou]). Na ZŠ J.K. Tyla a na ZŠ Záhoří probíhá i kroužek, který je zaměřený na tuto hru.

 

Hra, která vznikla před čtyřmi až pěti tisíci lety v Číně, je považována za jednu z nejkomplexnějších her. Přestože pravidla jsou velmi jednoduchá, má hra go obrovský počet variant, zhruba 10800. To je astronomicky více než u šachů (10120) a dalších her. Je to i více, než je počet atomů ve vesmíru. I proto go bylo poslední klasickou strategickou hrou, u které počítač dokázal porazit člověka. Jako u většiny asijských sportů, i v go jsou hráči děleni podle svých dovedností. Začátečníci jsou hráči 20.–1. kyu, mistři jsou hráči 1.–8. dan. V karate nebo judu jsou začátečníci zápasníci, kteří nosí barevné pásky na kimonu. Mistři nosí černé pásky. Nad úroveň 8. dan jsou takzvaní profesionálové označování 1.p, 2.p… Profesionálem se stane hráč, který porazí nejlepší hráče ze své profesionální organizace. Celkem je pět profesionálních organizací – japonská, korejská, čínská, americká a evropská.

 

Turnaje na Tylovce se zúčastnilo 37 hráčů různého věku. Tři hráči z Rakouska, první český profesionální go hráč Jan Šimara i právě vycházející české hvězdy – Jan Komín (2. dan, 13 let) a Bartoloměj Dach (2. dan, 11 let). Druhý jmenovaný je nejmladší hráč v historii českého go, který dosáhl úroveň dan. Poloha a dispozice školy připravily většině účastníků adrenalinový zážitek. Nejvíce těm, kteří hledali cestu do tělocvičny, kde spali, a zase do školní jídelny, kde se hrála utkání. Někteří to považovali za záměr a chválili propojení turnaje s únikovou hrou. Chvíle napjatého ticha při partiích pravidelně přerušovalo zvonění na přestávku. Školní prostředí vyvolávalo lehkou nostalgii a kamarádskou atmosféru, kterou posílil společenský večer v Divadle Pod čarou.

 

Go klub Písek děkuje sponzorům, bez nichž by se turnaj nemohl uskutečnit. Horský hotel Královský dvůr Bílý potok věnoval let letadlem Cessna 140 pro 3 osoby v hodnotě 6 000,-. Firma Vesmat věnovala sazenice bambusů.

 

Vítězem turnaje se stal Lukáš Podpěra (7. Dan) z pražského klubu APWS. Druhé místo obsadil Jan Šimara (1. Profi-dan) z brněnského klubu So-IMBA. Na třetím místě skončil člen Píseckého Go klubu Petr Cipra (3.dan).  Ve velké konkurenci se třetí místo dá považovat za úspěch píseckého klubu.

 

Luděk Žďánský

    Zleva Petr Cipra, 3. dan, Go klub Písek ,Lukáš Podpěra 7. dan, APWS (Praha), Jan Šimara 1. Profi-dan, So-IMBA (Brno)Zleva Hu Lilly 5 kyu, Austria Go7, Jan Adámek 3. kyu, TFMi  (Frýdek Místek)Zleva Hu Cherry, 8. kyu Austria Go7, Petr Magula, 8. kyu, Go klub PísekZleva Bartoloměj Dach, 2. dan – BMIk (Plzeň), Jan Komín, 2. dan, APWS (Praha)