V předvánočním čase se naše škola proměnila v malé voňavé království plné těsta, koření a dětské radosti. Ekotýmáci napekli 3 druhy perníčků a vytvořili zajímavý kvíz pro účastníky školního jarmarku. V rámci příprav jsme se tedy pomyslně vydali na zajímavou cestu poznání, odkud pocházejí jednotlivé suroviny, které do sladké pochoutky patří. Tento rok totiž máme jako hlavní téma Ekoškoly „Jídlo a svět“.
Vánoční dílny se nesly ve znamení tvoření, spolupráce a pohody. Návštěvníci, jak malí, tak větší, si měli možnost perníčky nazdobit čokoládou, semínky, oříšky, brusinkami či čokoládovým zdobením. Při tvoření se učili o udržitelném přístupu k potravinám a důležitosti lokálních surovin. Radost z vlastnoručně nazdobených perníčků doplnily všem informace o tom, jak dlouhá cesta se skrývá za jednoduchým kouskem vánočního pečiva. Vítězem kvízu se stal hřebíček – exotické koření, které k nám putuje až z daleké Indonésie zhruba 15 tisíc kilometrů. Med od místních včelařů naopak zůstal věrným domácím produktem, který dodává perníčkům nejen chuť, ale i kouzlo domova.
Na tento den budeme vzpomínat nejen pro vůni čerstvě upečených perníčků, ale hlavně díky skvělým zážitkům, které jsme si společně odnesli a s radostí, že jsme dětem i něco zajímavého předali.
Pokud se chcete do Ekotýmu přidat, přijďte za námi.
Za Ekotým Mia, Verča a Lenka Pokorná